Blog Layout

Yleisestä arvonlisäverokannan muutoksesta 24-25,5%

12. elokuuta 2024

Yleisen arvonlisäverokannan muutoksesta 24 prosentista 25,5 prosenttiin

 

Yleinen arvonlisäverokanta nousee 24 prosentista 25,5 prosenttiin 1.9.2024 alkaen.


Ydinkysymys yleisen alv-kannan muutoksessa on, milloin tavaran tai palvelun myyntiin ryhdytään soveltamaan uutta arvolisäverokantaa. Pääsääntö on, että kun tavara on toimitettu tai palvelu suoritettu 1.9.2024 tai sen jälkeen, myyntiin sovelletaan 25,5 prosentin verokantaa. Vastaus kysymykseen ei ole aina näin yksiselitteinen. Esimerkiksi, jos asiakas maksaa elokuussa ennakkomaksun hänelle vasta syyskuussa toimitettavasta tavarasta, vero ennakkomaksusta menee 24 prosentin mukaan, vaikka tavara toimitetaan syyskuussa. Myös kansainvälisiin myynteihin ja ostoihin on omat säännöksensä.


Korotus pitää ottaa huomioon niin hinnoittelussa, asiakassuhteissa ja -sopimuksissa kuin myös taloushallinnon järjestelmissänne. Olkaa yhteydessä myös mahdollisesti käyttämänne kassa-, toiminnanohjaus- ja verkkokauppajärjestelmätoimittajiin alv-muutoksen tiimoilta.


Muita huomioita lyhyesti, joihin on hyvä kiinnittää huomiota:

  1. Minkälaisia arvonlisäverolausekkeita yritysenne käyttää esimerkiksi sopimuksissaan tai tarjouksissaan? Onko sopimuksissa esimerkiksi maininta, että myyntiin sovelletaan kulloistakin arvonlisäverokantaa?
  2. Kuinka paljon siirtymävaiheessa on avoinna olevia tarjouksia, joiden osalta pitää ottaa huomioon oikea arvonlisäverokanta?
  3. Esitteet, tarjousasiakirjat, sopimus- ja laskupohjat, hinnastot, verkkosivut ja verkkokaupat, eli missä kaikkialla on hintatietoja arvonlisäveroineen, jotka tulee päivittää?
  4. Minkälaista myyntiä yrityksellänne kaikkiaan on ja miten se vaikuttaa suoritettavan arvonlisäverokannan määräytymiseen? Onko yrityksellänne esimerkiksi myyjänä pitkäkestoisia tavarantoimituksia, tai myykö se tavaroita osamaksukaupalla
  5. Hinnanmuutosten toteutus. Suosittelemme, että yrityksenne hinnoittelusta ja sopimuksista vastaavat sekä laskutusta ja  kassajärjestelmiä hoitavat henkilöt tutustuisivat arvonlisäverokannan muutosten sisältöön. Esimerkiksi:
  • Muuttakaa myyntien tuoterekisteriin alv-kannat
  • Tarkistakaa myyntilaskuja tehdessä, että oikea alv-kanta on valittu
  • Lisätkää myyntilaskuille esim. lisätietoja kohtaan toimituspäivä, eli päivä, jolloin olette toimittaneet tavaran tai myyneet palvelun
  • Matka- ja kululaskuja tehdessänne varmistakaa, että olette lisänneet kuitin mukaisen alv-%
  • Ostolaskuja hyväksyessänne tarkistakaa, että ostolaskulla on oikea arvonlisäverokanta. Mikäli huomaatte ostolaskuilla olevan väärä arvonlisäveroprosentti, pyytäkää ostolaskun lähettäjältä esimerkiksi hyvityslasku ja uusi lasku oikealla arvonlisäverokannalla



Linkkejä ja lisätietoa yleisen alv -kannan korotuksesta:

Yleisen alv-prosentin muutos 1.9.2024 - ilmoitusohjeet - vero.fi

https://tilisanomat.fi/verotus/arvonlisaveron-yleinen-verokanta-nousee/

https://taloushallintoliitto.fi/laadimme-muistilistan-arvonlisaverokannan-noston-toimenpiteista/


Mikäli tarvitsette apua, olkaa yhteydessä rohkeasti. Autamme ja neuvomme asiakkaitamme oikean arvonlisäverokannan soveltamisessa mielellämme.


Copyright Mattila Taloushallinto Oy. Ylläoleva blog -teksti on lyhyt tiivistys yleisistä periaatteista joko taloushallinnon, palkkahallinnon tai verotuksen alueille ja sitä ei ole tarkoitettu sellaisenaan käytettäväksi yleisohjeeksi, koska liiketapahtumat vaativat usein yksityiskohtaisempaa tarkastelua. Blog-tekstin tarkoitus on toimia johdantona aiheeseen. Mattila Taloushallinto Oy ei vastaa tämän blog-kirjoituksen mahdollisista jatkotulkinnoista, virhetulkinnoista eikä mahdollisista taloushallinnon, palkkahallinnon tai veroseuraamuksista. Mikäli haluatte tarkempaa lisätietoa tai neuvontaa aihealueelle, ottakaa mieluusti meihin yhteyttä.



Tekijä Mattila Taloushallinto 3. joulukuuta 2021
Mitä asioita on hyvä huomata verotusnäkökulmasta?
Inventaario on yrityksen varaston arvon määritystä
19. tammikuuta 2021
Inventaariossa määritellään yrityksen omistaman varaston arvo tilinpäätöshetkellä. Tässä blogissa kuvataan tuota prosessia lyhyesti.
18. tammikuuta 2021
Mitä tulisi tietää internet-ostosta EU-alueella kirjanpitoon liittyen?
Show More
Share by: